De Schrijverije corrigeert al vele jaren allerlei boeken. Wat kost een boek corrigeren? Wij hebben gemerkt dat er veel vragen zijn over het corrigeren van boeken. En erg grote prijsverschillen. Daarnaast merken wij ook dat er nogal wat valkuilen zijn. Vooral particulieren zijn hiervan de dupe. In dit blog leggen we uit wat voor soorten correcties er zijn en wat De Schrijverije voor jou kan betekenen. Een andere vraag is wie de boekcorrectie betaalt; de schrijver of de uitgever. In veruit de meeste gevallen is dat de schrijver zelf.
Ik heb een boek geschreven
Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een pc of laptop en dat heeft de drempel om een boek te schrijven aanzienlijk verlaagd. Er zijn heel veel mensen die besluiten een boek te schrijven. Van jong tot oud. Wij zien regelmatig aanvragen voor boekcorrecties van jongeren, vaak nog in de tienerleeftijd. Het onderwerp van boeken geschreven door jongeren is vaak een liefdesverhaal, fantasieverhaal of het boek gaat over iets dat zij zelf hebben meegemaakt.
Volwassenen schrijven over hun werk, persoonlijke belevenissen of bieden lesmateriaal aan in hun boek. Er is ook een grote groep ouderen als schrijver aan de slag. Soms leggen zij hun levensverhaal vast, vaak gaat het over een bepaalde belangrijke gebeurtenis uit hun leven. Vaak ook belevenissen in de jeugd. Hoe dan ook, al dit soort boeken hebben een of meer correctierondes nodig. Ook als je zelf goed kan schrijven en weinig tot geen taalfouten maakt is het nodig je boek te laten corrigeren.
Boek uitgeven in eigen beheer? Wij werken samen met uitgeverij Pumbo.
Maak via deze link een account aan en ontvang een gratis proefexemplaar van jouw boek!
Wie betaalt boek corrigeren?
Iedereen is enthousiast over zijn eigen boek. Logisch. Veel mensen gaan dan ook op zoek naar een uitgever die net zo enthousiast is als zij en het boek wil gaan uitgeven. Indien de uitgever je boek wil uitgeven, dan draagt deze de kosten van het corrigeren. Meestal is dat helaas niet het geval.
Uitgeverijen zijn heel erg kieskeurig. Ook logisch want het aanbod nieuwe manuscripten is heel groot. We weten ook allemaal dat de boekverkopen de laatste jaren drastisch zijn teruggelopen. Heel veel boekwinkels zijn uit ons straatbeeld verdwenen. In veruit de meeste gevallen krijg je je manuscript dan ook terug met de mededeling dat er geen interesse is. Een grote teleurstelling maar niet het einde van je carierre als schrijver. Een boek uitgeven in eigen beheer is namelijk nogal eenvoudig en het kost je weinig tot niets.
Je hoeft tegenwoordig niet meer te beginnen met de afname van een minimum aantal boeken. Je hoeft geen investering te doen want je boek wordt pas gedrukt als iemand jouw boek daadwerkelijk koopt. De uitgeverij helpt je wel (gratis) bij de opmaak van je boek, het corrigeren van de tekst moet je zelf betalen. Zelf een boek uitgeven is dan ook veel goedkoper dan een paar jaar geleden. Toen moest je nog bijvoorbeeld minimaal 100 boeken afnemen en daarna maar zien dat ze werden verkocht. Wij hebben goede ervaringen met Pumbo maar er zijn nog veel meer uitgevers die op deze manier werken. Als je een ISBN-nummer aanvraagt, dan kan je je boek op tal van plaatsen gaan verkopen waaronder online warenhuizen zoals Bol.com en in boekhandels. Je kunt je boek zelf gaan promoten via social media.
Valkuilen boek corrigeren
Het lastige met mensen is, is dat zij hun eigen fouten niet goed zien. Dat geldt ook voor taalgebruik. Je bent overtuigd dat wat je schrijft goed is, omdat je de fout niet ziet. Er zijn dan ook best veel schrijvers die denken dat het niet nodig is hun boek te laten corrigeren.
Een andere valkuil: iemand zoeken die je boek nakijkt. Een goede vriendin, iemand die Nederlands studeert, je oude docent Nederlands. Zij willen dat wel voor niets doen of tegen een heel gering tarief. Bedenk dan dat je uiteindelijk vrijwel altijd nog vast zit aan een professionele boekcorrectie. Je betaalt dan dubbel en loopt de kans dat je relatie met vriendin of collega beschadigd wordt.
Waarom is dan toch een professionele correctieronde nodig? Dat vertellen we je hierna. Niet om jou op kosten te jagen maar om je er van te laten doordringen dat het écht nodig is. Mits je natuurlijk een goed geschreven boek wilt uitgeven.
Een correctie door een vriendin, collega of je oude schooljuf is trouwens niet helemaal voor niets. Zij kunnen heel goed het voorwerk doen. Hoe meer mensen je boek lezen (en corrigeren) hoe beter. Dit scheelt je vaak weer in de kosten voor de professionele correctie. Zeker bij de Schrijverije.
Dit maakten wij het afgelopen jaar mee met boek corrigeren
Wij krijgen veel aanvragen voor boek corrigeren en een aantal van die aanvragen mondt niet uit in een daadwerkelijke boekcorrectie. Hoe gaat dat in zijn werk?
Wij kregen een aanvraag van een vader met een dochter die een boek had geschreven. Pa super trots natuurlijk op zijn dochter die op 16-jarige leeftijd al een boek had geschreven. Het manuscript werd naar ons opgestuurd om een offerte te maken. Het manuscript zat vol fouten. Geeft niet, maar het kost veel tijd die fouten te herstellen. In casu ging het hier om vrijwel elke zin. Pagina na pagina. Het was best een leuk verhaal, maar kon zo niet worden gedrukt. De kosten? Meer dan €1000. Pa vond het geen goed plan zoveel geld uit te geven aan het boek van zijn dochter. Best begrijpelijk maar ook jammer natuurlijk. Overigens was De Schrijverije veruit de goedkoopste. Hoe dat kan leggen we je verderop in dit blog uit.
Een ander voorbeeld: een vrouw belt naar De Schrijverije. Zij heeft haar boek laten corrigeren door een vriendin die de Nederlandse taal goed beheerst. Zij heeft de vriendin hiervoor flink betaald: een nieuwe pc en nog eens €400. De uitgever echter zegt dat haar boek moet worden gecorrigeerd voordat het kan worden uitgegeven. Deze dame komt nu op dubbele kosten te zitten. Enige voordeel is dat haar boek al een correctieronde heeft gehad en de kosten van de professional lager uitvallen.
Veel aanvragen voor een boekcorrectie voeren wij uiteindelijk wel uit. Wij hebben gemerkt veruit de goedkoopste corrector te zijn. Dat komt door onze werkwijze en uiteraard ook door ons tarief. Bij ons heb je verschillende mogelijkheden voor het corrigeren van je boek.
Verschillende mogelijkheden corrigeren boek
Voorop staat dat wij boeken alleen corrigeren qua tekst. Wij veranderen niets aan de inhoud of de schrijfstijl van jouw manuscript. Wat we wel doen:
- Verbeteren van spelfouten
- Verbeteren van zinsbouw
- Een goede alinea-indeling
- Interpunctie.
Wat interpunctie is? Dat zijn alle leestekens. Punten, komma’s, aanhalingstekens. Dat is vaak het lastigste en meest tijdrovende deel van een boekcorrectie. Wanneer gebruik je enkele en wanneer dubbele aanhalingstekens? Komt het vraagteken voor of na de aanhalingstekens, wat te doen met een komma in de zin, gebruik ik een hoofdletter na een dubbele punt enzovoort.
Is het jou of jouw, schrijf ik die woordcombinatie los of aan elkaar, mag ik “toen” gebruiken, is het Jantjes of Jantje’s en zo nog tientallen vragen meer. Zelfs wij moeten vaak nog te rade gaan bij het Groene Boekje.
Er zijn ook correctoren die je boek helemaal kunnen herschrijven. De inhoud en de schrijfstijl van je boek kunnen dan drastisch veranderen. Dat is natuurlijk je eigen keuze. Meestal moet je hiervoor wel flink in de buidel tasten.
Boek corrigeren met zichtbare correcties
Dit is de eerste mogelijkheid bij De Schrijverije. Wij corrigeren je boek en je ziet precies in rood aangegeven wat we hebben veranderd. Dit is leerzaam omdat je dan ziet wat we doen en je houdt zelf alle regie.
Je hebt nu twee opties: je loopt zelf alle correcties in rood door en beslist per stuk of je ze accepteert of niet. Dit kan veel werk betekenen voor jou, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid correcties.
Optie twee is dat wij dat voor je doen. Dit brengt wel extra kosten met zich mee. Wij moeten dan namelijk zelf alle correcties in rood nogmaals verwerken. Dubbel werk dus. De kosten zijn zo’n 50% bovenop de prijs van het corrigeren zelf.
Boek corrigeren zonder zichtbare correcties
Als je voor boek corrigeren zonder zichtbare correcties kiest, dan krijg je je manuscript verbeterd terug zonder dat je direct ziet wat we hebben veranderd in de tekst. Dit is altijd de goedkoopste optie. Dit, omdat we dan zonder afleiding rustig kunnen werken.
Jij zult zelf de oude en nieuwe versie van je manuscript naast elkaar moeten leggen om na te gaan wat er nou precies is veranderd. Overigens maken we altijd een proefcorrectie vooraf, altijd met de correcties in rood zichtbaar, zodat je weet wat je ongeveer kunt verwachten.
En wat kost het nou écht?
Tja, dat hangt dus af van allerlei factoren. Allereerst de lengte van je manuscript. Daarnaast de kwaliteit van je manuscript. Om een offerte te maken gaan wij als volgt te werk:
- Wij willen weten hoeveel woorden je manuscript telt
- Wij willen je manuscript volledig inzien
- Wij maken een proefcorrectie.
Door de lengte van je manuscript te weten kunnen we een eerste inschatting maken van de kosten. Het is logisch dat het corrigeren van 10.000 woorden minder tijd kost dan het corrigeren van 50.000 woorden.
Dan willen we je manuscript volledig inzien. Het gebeurt regelmatig dat iemand de eerste 10 pagina’s instuurt en vraagt om de prijs voor het corrigeren van 80 pagina’s. Later blijkt dan dat de resterende 70 pagina’s van veel slechtere kwaliteit zijn dan de eerste 10. Die eerste 10 zijn wellicht al eens nagekeken door de docent Nederlands? Om misverstanden te voorkomen zend je dus het volledige manuscript in.
Daarna volgt de proefcorrectie. Bijvoorbeeld een eerste hoofdstuk, de eerste 3 pagina’s of 1000 woorden. Tijdens de proefcorrectie markeren we in rood wat we wijzigen. De proefcorrectie heeft voordelen voor beide partijen: voor jou omdat je ziet wat er zoal nodig is om te corrigeren, voor ons om na te gaan hoeveel tijd het corrigeren kost. Je kunt deze proefcorrectie ook naar je uitgever sturen om te vragen of de correctie past bij hun wensen en eisen.
En dan kunnen we nu echt een offerte maken. Een voorbeeld.
Je manuscript telt 30.000 woorden en voor het corrigeren van de eerste 1000 woorden hadden we 20 minuten nodig. We zullen dus zo’n 3000 woorden in een uur kunnen corrigeren. Een snelle rekensom leert dat het corrigeren van jouw manuscript ons zo’n 10 uur kost.
10 uur maal € 42,50 is €425 exclusief 21% BTW; totaal dus €514,25.
Wij bieden jou de correctie aan voor €500 inclusief BTW.
Bij een ander tekstbureau betaal je zo maar het dubbele of nog meer.
Snelheid corrigeren en betaling
Mooi, denk jij, 10 uur werk, dat is dus twee dagen werk. Lekker snel. Mis. Zo werkt het niet. Een boek corrigeren kost veel inspanning en een hoge concentratie. Wij corrigeren niet langer dan 1 uur per dag aan een boek, hooguit 2 uur per dag verspreid over de dag. Zo blijven we scherp en alert. En houden we ruimte voor onze andere schrijftaken en klanten.
Zouden we langer achtereen corrigeren, dan bestaat het risico dat we ongemerkt overgaan op “lezen”. Een boek lezen is iets heel anders dan een boek corrigeren. Bij lezen merk je de fouten veel minder snel op omdat onze hersens zijn ingesteld op automatische correctie. Corrigeren vergt een woord voor woord lezen, zin voor zin, alinea voor alinea.
En dan de betaling. We zijn ons bewust van twee dingen: wij hanteren dan wel een aantrekkelijk tarief, het blijft nog steeds veel geld. Bij ons kan je dan ook gespreid betalen. We lopen samen op: wij leveren een deel van de boekcorrectie, bijvoorbeeld elke vrijdag, vergezeld van de factuur voor het werk van die week. In bovenstaand voorbeeld kan je bijvoorbeeld tweemaal €250 betalen, of vijfmaal €100. Net wat je wilt.
Je mag tussendoor altijd met vragen komen. Wij vinden service en samenwerking belangrijk en werken gewoon door totdat jij tevreden bent.
Wil jij weten wat het kost om jouw boek te corrigeren? Neem contact met ons op, we maken graag een vrijblijvende offerte inclusief proefcorrectie.
23 december 2019, Sonja Schwedersky, De Schrijverije